tiistai 5. maaliskuuta 2013

Kesää kohti

Näin maaliskuun alussa on hyvä aika alkaa miettimään esikasvatuspuuhia niille kukille ja hyötykasveille jotka tarvitsee pitkän esikasvatuksen ennen istutusta maahan tai kasvihuoneeseen. 

Viime kesänä mun tomaatinkasvatus meni ihan pyrstölleen, luulisin että syynä oli kovin kylmä alkukesä niin ettei taimia (ihan ostettuja..) päässyt istuttamaan tarpeeksi aikaisin, eikä satoa ehtinyt kasvaa ennen syyskylmiä. Nyt ajattelin kokeilla saisinko kasvatettua omat taimet ihan siemenistä alkaen, näin sen pitäisi toimia:
* Taimikasvatukseen kannattaa varata aikaa 4–8 viikkoa.
* Kylvä siemenet maalis–huhtikuussa sisälle laatikkoon tai pieniin ruukkuihin.
* Siemenet itävät nopeasti, kun lämpötila on noin +25 °C. Kotona sopivan lämpöinen paikka on esim. kylpyhuone, jossa on lattialämpö.
* Kun siemenet ovat itäneet, siirrä taimet vähän viileämpään (noin +20 °C), mutta valoisaan paikkaan.
* Lisävalo on eduksi, sillä vähässä valossa ja liian lämpimässä taimet venyvät helposti pituutta. 
* Kouli eli siirrä taimet omiin ruukkuihinsa sitten, kun muutamia kasvulehtiä on ilmaantunut.
* Jos varsi on pitkä, voit istuttaa taimen vähän syvemmälle siten, että osa vartta jää mullan alle. Jätä kuitenkin kaikki lehdet näkyviin.
* Alkukesän säät ovat usein arvaamattomat, ja siksi tomaatteja ei pitäisi istuttaa ulos ennen kuin hallanvaara on ohi eli noin 10. kesäkuuta. Kasvihuoneeseen tomaatit uskaltaa yleensä Etelä-Suomessa viedä toukokuun loppupuolella. 
* Karaise taimia ennen ulosistutusta ulkoiluttamalla niitä viikon ajan muutama tunti päivässä suojaisassa, puolivarjoisassa paikassa.
* Istuta taimet kasvupaikkaansa, kun niihin on kehittynyt ensimmäinen kukkaterttu. 
* Voit kasvattaa tomaatteja suurissa ruukkuissa, kasvusäkeissä tai kasvihuoneessa.
(ohjeet: www.kotipuutarha.fi)
Kuva: Ikea
 Kissakodissa taimikasvatus on aika haasteellista, kun kaikki hiemankin vihertävä napostellaan hyvällä ruokahalulla ja sitten oksennetaan yleensä pitkin niitä kaikkein vaaleimpia mattoja mitä kodista löytyy. 

Löysin Ikeasta tämmöisen kivan Socker minikasvihuoneen, jonka suojissa voisi ehkä taimetkin pysyä koskemattomina. 
Enää multa puuttuu! Ja missä on se ihana kevätaurinko???


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti