torstai 7. maaliskuuta 2013

Perinneruokia: karjalanpiirakat

Alunperin haaveilin ihanasta rapeasta ohrarieskasta, tottakai leivinuunissa paistettuna, mutta rohkeus ei vielä riittänyt kokeilemaan joten päätin kokeilla kuinka taipuu karjalanpiirakoiden rypytys :) 
Googletin ohjeita ja jopa katsoin pari videota piirakan rypyttämisestä, tänä aamuna tunsin olevani valmis koitokseen: hihat ylös ja hommiin!!


Kuoritaikina on helppo valmistaa, otin ohjeen suoraan ruisjauhopussin kyljestä, muutin sitä sen verran että vaihdoin yhden desilitran ruisjauhoja vehnäjauhoiksi (taikina on lukemani mukaan helpompaa käsitellä näin..).

2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
4,5 dl ruisjauhoja
1dl vehnäjauhoja

* Sekoita taikinan ainekset yhteen


Riisipuuron olin keittänyt jo edellisenä päivänä (puuroriisipakkauksen kyljessä on ohje).





Tee taikinasta pötkö :)




Jaa taikinapötkö yhtä suuriin palasiin, tästä taikinamäärästä tulee noin 25-30 piirakkaa




Taputtele käsin taikinapallerosta ohuempi, jonka jälkeen...




kaulitse se mahdollisimman ohueksi. 
Tässä kohtaa tarvittaisiin perinteinen pulikka kaulimen sijaan, mutta
onnistuu näköjään kaulimenkin kanssa.
Jauhoissa ei kannata säästellä, muuten taikina jää herkästi kiinni pöytään
ja repeilee!




Ohuet taikinakuoret kannattaa pitää kostean pyyhkeen alla kunnes
olet saanut kaulittua kaikki, ovat herkkiä kuivumaan.




Valmiit kuoret odottamassa täyttämistä.




Laita kuorelle riisipuuroa, taita kuori ja lähde rypyttämään: "nipistele" kuorta
keskeltä kohti piirakan päätä. Tästä ei välttämättä tule ihan yhtä 
särmikästä jälkeä kuin kaupan piirakoissa, mutta miksi pitäisikään?


Laita uuni kuumenemaan 275 asteeseen, piirakat voi latoa pellille ihan 
vieretysten, ne eivät kohoa uunissa :)
Paista noin 15 minuttia, kunnes piirakat ovat saaneet kivasti väriä pintaan.




Uunista tulleet piirakat voi voidella esimerkiksi voisulalla, minä kastoin kuumat 
piirakat lämpimään maitoon johon sulatin voita joukkoon. Nosta ritilän päälle
jäähtymään ja peitä leivinliinalla. 


NAUTI!!!


p.s. Todenpuhuen tämä ei mennyt näin komeasti kuin tässä esitän.. 
Ensimmäinen satsi piirakoita näytti uunista tullessaan tältä :)

Mikä mahtava koiran oksennus!
Tein diagnoosin liian löysästä riisipuurosta, mutta suomalaisella
sisulla laitoin uuden puuron porisemaan ja pyöräytin uudet piirakat :)
Aina ei kaikki mene kuten Strömsössä!

1 kommentti:

  1. No nyt naurattaa, ensin lukee tuota juttua ja kuvasarjaa ihaillen ja mielenkiinnolla ja sitten lopuksi paljastus... kaikki eivät olisi olleet noin rehellisiä!

    VastaaPoista