keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Ihanainen Pariisi 4.6.-8.6.2012

Meillä oli oikein onnistunut loma kesäkuun alussa, kun karistettiin kotimaan pölyt jaloistamme ja lennettiin murun kanssa Pariisiin! Paikanpäällä meille jäi kolme kokonaista päivää tutustua kaupunkiin, kaksi päivää oli varattu matkoihin.

Ensitunnelmia

 Saavuttiin Pariisiin illalla klo 22 paikallista aikaa, ja kaikesta matkustamisesta väsyneenä jouduttiin epähuomiossa heti pimeän taksin kynsiin joka yritti saada meitä kyytiin, mutta pyristeltiin irti näistä iilimadoista ja löytyihän ne oikeatkin taksit heti terminaalin ulkopuolelta. Taksimatka Chatilloniin, jossa meidän hotelli sijaitsi, maksoi noin 55 euroa. Oltiin valittu hotelli aika hälläväliä-meiningillä, kunhan huoneessa oli sängyt, suihku sekä lukittava ovi, niin meille kelpasi - eihän lomaa siellä hotellissa ollut tarkoituskaan viettää! Hotelli sijaitsi noin 6 km Pariisin keskustasta, lähin metroasema oli 20 minuutin kävelymatkan päässä, eli liikkuminen paikasta toiseen ei tuottanut ongelmia. Taksilla keskustaan ajeli noin 20 euron hintaan per suunta.

Pariisin metro on tosi vaivaton ja helppo tapa liikkua kaupungissa, me ostettiin 10 matkan liput (carnet) molemmille ja ne riittivät meille koko kolmeksi päiväksi. Jos kärsii ahtaanpaikankammosta, ei metromatka ruuhka-aikaan ehkä ole kovin suositeltava juttu, metrot olivat täynnä kuin sillipurkit mutta aina tehtiin tilaa uusille :) Taksejakin käytettiin, enimmäkseen ilta-aikaan, välillä tahtoi kielimuuri vaikeuttaa ymmärretyksi tulemista mutta aina perille päästiin! Muuten kaupungissa pärjäsi vallan mainiosti englannin kielellä, rupeavat kyllä ensin puhumaan ranskaa mutta vaihtavat sujuvasti englantiin kun itse aukaisee suunsa. Toki tuli itsekin opittua "pakolliset" bonjour ja merci, joilla pääsi jo yllättävän pitkälle :) Ja meidän kokemuksen mukaan pariisilaiset olivat muutenkin tosi kohteliaita ja ystävällisiä, ei ollenkaan sellaisia töykeitä kuten moni lähde netissäkin väittää. Mutta kyllä se riippuu vähän siitäkin kuinka siellä itse käyttäydyt, että kuinka tulet kohdelluksi!

Nähtävää ja koettavaa

Nähtävyyksiä kierrettiin ja koluttiin juuri sen verran kuin jaksettiin ja mihin aikaa oli, kolmessa päivässä ei millään ehtinyt kaikkea ja oli pakko jo vähän karsia.. Pariisissa nähtävää todellakin riittää! Ja parempi oli olla liikkeellä väljällä aikataululla, ilman kellokortteja ja "pakko tehdä ja nähdä"-mentaliteettia, onpahan nyt hyvä syy matkustaa Pariisiin vielä joskus uudestaan :) Käytiin toki Eiffel-tornilla, joka on tosi kaunis ja hurjan korkea! Ei kuitenkaan lähdetty jonottamaan sinne ylös, mutta sitten seuraavalla kerralla... Riemukaarelle kiivettiin katselemaan hurjan näköistä 6-kaistaista liikenneympyrää, ja näki sieltä kauas kaupunkiakin!

Museokierrokset meillä jäi tällä kertaa vain yhteen, matkaseura ei välttämättä olisi ollut kovin innoissaan esimerkiksi tuntikausia kestävästä Louvren tai Notre Damen vierailusta, joten nämäkin jää sitten seuraavaan kertaan. Mutta käytiin siis Les Invalidesissa, kun sen kullattu kupoli houkutteli meidät luokseen Eiffel-tornilta. Ensin rasiallinen mansikoita massuun vallihaudan reunalla nauttien lämpimästä auringosta, sitten sukellus sotamuseoon ja nähtiin mm. Napoleonin hauta.

Ostoksilla

Ostoksiakin tuli tehtyä, kuten vähän ennustinkin. Pariisi on täynnä ihania ostospaikkoja, pikkuisia putiikkeja ja isompia ostoskeskuksia, joista varmasti jokainen löytää itselleen jotain. Ainakin minä löysin :) Ostin uusia vaatteita niin itselleni kuin lapsillekin, paitoja, housuja, kenkiä. Käsilaukku, koruja, matkamuistoja tuliaisiksi. Hintataso oli paikasta riippuen joko Suomen hintatasolla tai sitten vähän halvempaa, esimerkiksi halpakauppa Tati oli mulle just hyvä paikka lapata kori täyteen vaatteita niitä edes sovittamatta. Käytiin myös ihmettelemässä vähän äveriäämpien ihmisten shoppailua Galeries Lafayettessa, mutta sinne ei itse tarvinut eurojaan kuvitellakaan kuluttavansa :)

Ruokaa ja juomaa

Matka ei varsinaisesti ollut meille mitään ranskalaiseen ruokakulttuuriin tutustumisen tarkoitus, ja syöminen jäikin vähän toisarvoiseksi koko reissulla. Syötiin silloin kun oli nälkä, siellä missä satuttiin olemaan ja mitä mieli sattui tekemään. Eli ei juurikaan kerrottavaa mistään taivaallisista sammakonreisistä tai muistakaan ranskalaisen keittiön herkuista, ne taisivat jäädä odottamaan sitä kuuluisaa seuraavaa kertaa nekin! Ainoa mistä olin vähän harmissani, on se ettei siellä ole tämmöisiä siiderin tai long drinkin tapaisia "naisten juomia" tarjolla pubeissa (tai jos on, niin ovat sitten sikakalliita: Smirnoff Ice 9 euroa!). Matkaseuralle maistui kyllä olut heti aamusta, mutta jos omat vaihtoehdot oli joko punaviini (aamu kymmeneltä!) tai cocis, niin mielummin sitten join cocista. Myös drinkit olivat hintavia, esimerkiksi Tequila Sunrise 9-13 euroa. Oluen hinta oli paikasta riippuen 3-8 euroa. Ruoka puolestaan oli suhteellisen edullista ja muutamaa poikkeusta lukuunottamatta myös hyvää. Mieleen jäi ihana kanasalaatti jossa oli herkullisia paistinperunoita sekä majoneesia, nam!

Jälkitunnelmia

Vilkas ja kaunis suurkaupunki osui ja upposi ainakin minuun täydellisesti! Pariisi on niin kauniisti säilynyt, vanhat kivitalot ja taidokkaasti tehdyt ranskalaiset parvekkeet, niitä olisi voinut ihastella loputtomiin! Myös historiallisia nähtävyyksiä riittää enemmän kuin meillä matkapäiviä, mutta toivoa sopii että matka käy joskus uudelleen vielä sinne.. Jos jotain fiksua matkavinkkiä pitäisi nyt jakaa, niin sanoisin että ottakaa rakkaat ystävät hyvät kengät mukaanne :) Pariisi on ISO,  välimatkat ovat pitkiä, ja tossua toisen eteen joutuu laittamaan todella paljon päästäkseen johonkin! Tai vaihtoehtoisesti on syytä varata kunnon paketti rakkolaastareita mukaan.

Lasten kanssa en ainakaan itse lähtisi Pariisiin, ainakaan ihan pienten. Mutta näkyihän tuolla olevan myös lapsiperheitä, eli tämä nyt oli vaan toteamus siitä etten omiani sinne ottaisi. 

Meillä oli ihana reissu, nyt suunnittelemaan ensi kesän (?) matkaa, olen täysin ihastunut nyt Kroatiaan! Kenelläkään matkavinkkejä sieltä?!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti